Over de therapie

De therapie is gericht op problemen in het heden maar we zullen vaak zien dat deze problemen ook te maken hebben met het verleden.  Een verkenning van de invloed van het verleden zal daarom altijd een onderdeel uitmaken van de therapie. Je hoeft daarvoor niet altijd diep te gaan graven maar kan de dingen die boven komen soms ook op een lichte speelse manier transformeren. 

Primal rebirth therapie

 In primal rebirth therapie ga je terug naar je oorsprong ofwel je geboorte en eerste levensjaren. In je vroege kindertijd doe je ervaringen op die vormend zijn voor je overlevingsstrategieën en je overtuigingen over jezelf en de wereld. 

 

In therapie ga je vanuit je volwassen bewustzijn kijken naar deze kinderlijke ervaringen. Dit doe je enerzijds om weer contact te maken met je essentie, met wie je werkelijk bent, en anderzijds om de vastgezette levensenergie van onderdrukte gevoelens weer vrij te maken voor het hier en nu. Dit kan ervaren worden als een ware hergeboorte

 

Doordat je meer bewustzijn krijgt over de manier waarop je leven nog bepaald wordt door deze kinderlijke overtuigingen ontstaat er de mogelijkheid om nieuwe keuzes te maken die passen bij het hier en nu.

Innerlijk kind werk

 

In de therapie gebruiken we het innerlijke kind als een metafoor voor dat deel in jou dat eigenlijk nooit is opgegroeid. Er leeft in ieder van ons wel een deel dat vroeger niet gezien of ontvangen is door onze ouders en andere opvoeders. Een deel dat misschien zelfs wel werd bestraft.  Door hun eigen onvermogen en pijn konden je ouders jou niet altijd geven wat je nodig had.

 

Als je bijvoorbeeld heel veel energie had als kind en je moeder depressief was dan kan het zijn dat je jou eigen energie bent gaan inhouden om haar niet tot last te zijn. Of als je vader om wat voor reden dan ook zijn hart heeft afgesloten dan kan hij jou niet alleen geen liefde geven maar kan hij jou liefde en zachtheid ook niet ontvangen. Dat kan jou als kind het gevoel geven dat jij er niet mag zijn of dat jij niet goed bent zoals je bent. En doordat je geen liefde kreeg kan het zijn dat je de overtuiging hebt ontwikkeld dat de liefde niet voor jou is weg gelegd. Deze diepgewortelde overtuigingen kunnen op een onbewust niveau ook nu nog je leven beheersen.  Tot het moment dat je er bewustzijn over krijgt.

 

Als volwassene kan je opnieuw contact maken met het kind deel in jou en dus met je negatieve overtuigingen en overlevingsstrategieën, maar ook met je essentiële kwaliteiten en behoeftes. Aangezien de volwassene in het begin nog heel erg verweven is met die van het kind maken we in therapie gebruik van de getuige. 

 

Door als getuige uit de verwarring te stappen en van een afstand te kijken naar wat er gebeurt bij het kind en de volwassene wordt het makkelijker om te zien wat de helende beweging zou kunnen zijn. Door de getuige in te zetten wordt de volwassene zuiver, betrouwbaar, en stevig. De getuige kan je trainen door meditatie. 

Lichaamswerk en ademhaling

Het lichaam heeft een eigen bewustzijn en een eigen wijsheid. De ervaringen uit de baarmoeder, van de geboorte, en uit de vroege kindertijd liggen opgeslagen op het niveau van het celbewustzijn. Door lichaamswerk kan je weer in contact komen met deze ervarigen en kan de vastgezette energie worden ontladen

 

Doormiddel van ademhalingstechnieken zoals de rebirthing ademhaling of het Reichiaans ademen krijgt het lichaam een zuurstofbad. Tijdens het ademen kom je niet alleen blokkades en pantsers tegen in je lichaam maar ook jou hulpbronnen. Door simpelweg te blijven ademhalen kunnen de blokkades verdwijnen, komen er gevoelens los, en komt er levensenergie vrij.